Vecka 34

Barnet

Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. De vill vara nära dig och lyssna till de här ljuden. De inre organen är nu färdiga, förutom lungorna. De behöver mogna ett tag till, de ska ju anpassas från vatten- till landlivet och luftfyllas när barnet kommer ut. Ögonens pupiller kan dras ihop och vidgas.

Vikt 2 350 gram.

Mamma

Livmodern tränar för förlossningen nu och du kan känna av det i form av förvärkar, en del svagare och andra kraftigare. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. Är du omföderska brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet, säkert känner du även av dem lite oftare. Livmodern är jättestor nu. Kommer du ihåg i början när magen var platt? Mycket har hänt sedan dess.

Pappa/partner

Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men kanske kan det vara dags att läsa på lite om livet efter förlossningen.

4 veckor kvar

Om prick 4 veckor idag går jag på mammaledighet. I allafall som planen ser ut nu, mycket kan hända innan dess. Kanske har fött innan dess. Det hoppas jag iofs inte på för jag skulle vilja ha minst en vecka hemma för att varva ned och hinna ta det lugnt (jag?). Sticka lite, baka lite bröd och sådant som man ska göra i väntans tider.

Hur långt är det kvar till sommaren???







Dagens mage

Vissa lägger in dagens outfit, jag bjuder på dagens mage;-)





Vårt inplastade hem

Idag får vi balkongdörren inmonterad! Det betyder att de ska skära upp väggen i sovrummet för att sätta in dörren. Numera är hela sovrummet och vardagsrummet inplastat. Blir en kul kväll när vi nog får dammsuga och dammtorka överallt.


Fler förberedelser

Nu är det som sagt inte långt kvar. Magen växer, inte så mycket men den ligger "på kurvan" som jag brukar säga (symfus mått) . Numera finns i vårt sovrum inte bara en barnsäng utan även ett skötbord som vi köpte i helgen. Vidare var det en ovanlig syn/ känsla igår när jag hängde kläder på elementet för att torka... Vem kan vara så liten att dessa ska passa?

Ps. bli inte chockade över att se Chrille i kallingar, detta är hans normala outfit och de som varit hemma hos oss vet att det inte tar lång tid innan han tar av sig sina byxor. Vidare bjuder jag på två "mag kort" till Charlie som befinner sig i Hanoi och som inte får se mig nu innan förlossning. (Charlotte, mina pyjamasbyxor är inte vackra men det bjuder jag oxå på :-)


Helgen som var

I helgen hade jag finbesök av Lule-Jennie, min kära gymnasiekompis:-) Vi hann med ett riktigt tjejparty med vin och drinkar hemma hos mig (läs Fanta) och sedan ett besök på en suverän restaurang på Kungsholmen- El Diablo. Hemma hos mig var det jag, Jennie, Fränsta-Marie, Stina också från Luleå samt Vickan från V-ås. Mycket trevligt var det! Maten var i hög klass, likaså drinkarna samt servitörerna;-)



Tjockisen i t-banan

Vet inte om jag ska skratta eller gråta. Får man visa legg på systemet så blir man glad och känner sig fräschare än någonsin, men när en ung kille erbjuder en sin plats i en överfull t-banevagn då blir man lite misstänkt. Jag trodde inte det syntes att jag var gravid när jag har min kappa på? Ser jag ut som en svag människa som inte orkar stå eller var han en gentleman som alltid erbjuder snygga (hihi) tjejer att sitta? Jag borde ha frågat honom. Men skönt var det och jag var i behöv pga av ryggont och lite foglossning. Så jag ser nog gravid ut, och det är väl på tiden med tanke på att det är ca 8 veckor till beräknad födsel.

En annan sak, vad är det med människor och berätta endast hemska erfarenheter från förlossningar?? På mitt jobb så känns det som om alla har ett behov av att berätta om sina kompisar och deras monsterförlossningar "ja hon sprack upp till jag vet inte vad, hon fick göra akutkejsarsnitt och fick in en bakterie och fick snittas upp igen efter några dagar, hon kunde inte sitta på 4 veckor etc. etc". Ska jag må dåligt? Ska jag bli nervös? Jag slår dövörat till och låtsas lyssna. Sedan ska jag berätta om min drömförlossning :-)

Vecka 32

Barnet

De sparkar du känt tidigare är nu mer som knuffar eftersom barnet börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervätskan. Barnets lungor förbereder sig inför den riktiga andningen. Kroppens viktiga organ och nervsystem fininställs. Underhudsfettet som det varit magert med tidigare har nu vuxit till och barnet ökar snabbt i vikt. Nu utvecklar barnet förmågan att svettas.

Vikt 2 kg.

Mamma

Magen tar mycket plats och dina lungor, urinblåsa och magsäck har det trångt därinne. Det är inte ovanligt att man drabbas av trög mage eller förstoppning under senare delen av graviditeten. Orsakerna kan vara flera, bland annat hormonet progesteron som hämmar tarmrörelserna, att man inte kan röra sig lika mycket som vanligt eller att livmodern trycker på tarmarna En annan bidragande orsak till trög mage är järntabletter som många tar under sin graviditet. Drick mycket, ät fibrer och rör på dig så mycket du orkar. Kroppen börjar förbereda sig för förlossning och du kan känna lättare förvärkar som mensvärk ungefär. Det kan också läcka mjölk ur brösten. Har du anmält dig till en förlossningskurs?

Inte många timmars sömn...

Inatt har jag inte sovit många timmar. Jag hade en liten bebis som var helt galen inuti min mage. Ville inte ligga stilla utan rörde sig hela tiden. Så jag har sammanlagt sovit 3 h. Nu är jag trött så trött så det får nog bli lite tidigare hemgång idag. Så hinner jag sticka lite mera också:-)

RSS 2.0